Als het over rosacea gaat dan gaat het over een veelvoorkomende chronische huidaandoening in je gezicht. Het valt erg op vanwege de felrode kleur op de wangen en op de neus. Als je het woord rosacea letterlijk gaat vertalen dan wil dat zeggen rood als een roos.

 

Er zijn vier kenmerken waar je de rosacea aan kunt herkennen, dat is namelijk de roodheid, maar ook de kleine uitgezette bloedvaatje (dit wordt ook wel couperose genoemd), aan de bultjes (papels genoemd) en je hebt de puistjes (pustels genoemd). Dit zorgt er voor dat de rosacea ook wel veel wegheeft van acne, maar het is toch een heel andere soort aandoening. Op latere leeftijd komt de rosacea namelijk veel meer voor, meestal pas na de dertig jaar. Het komt ook meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Het is belangrijk om te weten dat de rosacea een hardnekkige aandoening is, maar het is gelukkig wel goed te behandelen. Maar je kunt afwijkingen krijgen waardoor mensen erg onzeker worden en waardoor het iedere keer weer een kwestie is van opnieuw gaan behandelen en door gaan zetten met behandelen. De gezondheid komt over het algemeen niet in gevaar door rosacea, de meeste mensen zoeken namelijk meteen hulp omdat ze van de afwijkingen af willen. Ze willen weer trots zijn en kunnen stralen, zonder de roodheid.




 

Wat kun je doen aan rosacea?

Er zijn verschillende behandelingen voor de rosacea, je kunt hierbij denken aan inwendige behandelingen, hierbij kun je denken aan tabletten en capsules. Deze behandelingen duren vaak een paar maanden en je moet iedere dag trouw de medicatie innemen om een resultaat te gaan bereiken. Je kunt ook denken aan een uitwendige behandeling, je kunt een crème kiezen of een gel nemen en hier de plaatsen mee insmeren waar dat de rosacea zich bevindt. Echter zijn er ook behandelingen van de verwijde bloedvaatjes mogelijk, of je kunt een behandeling van rhinophyma nemen, ook kun je een behandeling van de oogafwijkingen laten doen mocht de rosacea grote schade hebben veroorzaakt. Voordat je een behandeling laat doen is het belangrijk dat je de voordelen en de nadelen kent, ook de kans van slagen is wel zo prettig om te weten zodat je weet wat je kunt verwachten na de behandeling van de rosacea. Je kunt bij de huisarts altijd na gaan vragen wat de mogelijkheden zijn om de aandoening aan te gaan pakken, hij of zij kan de ernst van de aandoening ook inschatten en kan je eventueel doorverwijzen als een dermatoloog er beter naar kan kijken en mee kan gaan behandelen.

 

Kun je rosacea zelf behandelen?

Je kunt de rosacea ook zelf gaan behandelen, maar let er op je moet niet gaan krabben, dit maakt de rosacea namelijk alleen maar erger. Factoren als warmte, kou, hete dranken, inspanning en gekruid eten kunnen de rosacea verergeren, maar dat is per persoon verschillend. Je moet dus zelf ontdekken of dat je door bepaalde inspanningen meer last krijgt van de rosacea, mocht dat zo zijn dan is het verstandig om dat patroon aan te passen zodat je minder last hebt van deze aandoening. Daarnaast is het belangrijk om de huid goed schoon te houden, niet te gaan krabben of van alles er op te gaan smeren als je de middeltjes niet kent. Altijd goed overleggen met een huisarts of specialist zodat je zeker weet dat je de rosacea niet erger gaat maken!