Wanneer je veel last hebt gehad van puistjes of acne, dan kun je daar wellicht acne littekens aan over hebben gehouden. Acne is een vervelende aandoening, die je flink kan aangrijpen. Eerst word je geplaagd door de vervelende ontstekingen die vervolgens blijvende littekens worden. Vooral bij de wat oudere mensen zie je deze littekens terug. De reden daarvan is, dat men vroeger de kennis en kunde niet had om puistjes, ontstekingen van de huid, meteen goed aan te pakken. Daar zie je nu dus de gevolgen van. Tegenwoordig kunnen de ontstekingen veel eerder en adequater worden aangepakt.

 

Bij een litteken is de huid dus blijvend beschadigd. De huid van de ene persoon is daar gevoeliger voor dan de huid van een ander. Er wordt een onderscheid gemaakt in littekens, namelijk littekens met weefselverlies, denk dan aan ijspriem littekens en littekens met weefseltoename, een voorbeeld daarvan is een “wild vlees” litteken.
 

Acne littekens verdwijnen dus niet zomaar. Na verloop van tijd worden ze wel minder zichtbaar. Wil jij de littekens laten behandelen kies dan zorgvuldig een kliniek uit waar goede dermatologen aan zijn verbonden. Zij zijn namelijk de deskundigen op het gebied van de huid. Ook bij acne littekens geldt voorkomen is beter dan genezen. Nu is het moeilijk om puistjes helemaal te voorkomen. Toch kun je door de acne goed te behandelen wellicht de littekens grotendeels voorkomen. Knijp daarom nooit de puistjes uit! Je bereikt daardoor dat de talg niet alleen naar buiten komt maar ook in de huid en dat geeft een reactie namelijk de ontstekingen worden heviger en daardoor loop je meer kans op grotere littekens.

 

Hoe kom je aan acne littekens?

Acne littekens zijn de vervelende zichtbare overblijfselen van flinke ontstekingen van de huid als gevolg van puistjes. Door deze littekens wordt je er telkens weer aan herinnerd. Zoals acne een behoorlijk negatief stempel kan drukken op je leven, is dat ook het geval met de acne littekens. Je kunt je er heel onzeker door voelen en zelfs in een isolement geraken. Het is daarom dat je moet proberen om acne littekens te voorkomen. Grotendeels kun je er zelf aan mee werken. Natuurlijk zijn er altijd huidaandoeningen waarvoor dat niet geldt. Je bent dan aangewezen op hulp van een dermatoloog. De acne littekens ontstaan nadat je last hebt gehad van flinke ontstekingen van de huid. Je hebt wellicht weleens een ontsierend puistje uitgeknepen, omdat je dacht dat het dan minder zichtbaar werd en eerder zou verdwijnen. Doe dat echter niet! Juist door het uitknijpen zorg je ervoor dat de talg behalve naar buiten ook naar binnen gaat. Dit geeft grote problemen. De huid reageert hierop met een nog grotere ontsteking. Die ontsteking kan dan weer voor een nog groter litteken zorgen.