De naam couperose ken je misschien wel, hierbij gaat het over een toename van een aantal kleine bloedvaatjes in het gezicht. Deze vaatjes kunnen niet vanzelf verdwijnen, veel mensen vinden de couperose dan ook storend en laten er wat aan doen.

 

Wat is couperose?

Bij couperose heb je een teveel aan kleine bloedvaatjes in je gezicht maar de oorzaak is niet bekend. Het kan zijn dat het een gevolg is van rosacea, maar ook dat is niet bij iedereen zo. Dit is een ontstekingsreactie van de huid. Het kan ook spontaan optreden en dan bijv. bij teveel aan zonlicht want ook dat kan een risicofactor zijn bij couperose. Veel mensen uit Noord West Europese landen krijgen er mee te maken en ook mensen met een licht huidtype hebben eerder last van couperose. 

Hoe behandel je couperose?

Het is nu mogelijk dat couperose behandeld wordt met een laser. De pulseddye laser is hiervoor geschikt, net als de KTP laser en flitslampen. Helaas worden deze behandelingen niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Maar als je er erg veel last van hebt dan heb je het er vaak voor over om het zelf te betalen. Je kunt van te voren bekijken waar je het kunt laten behandelen en wat de kosten zijn. Als dat betaalbaar is en het is de moeite waard en zij kunnen je ook zekerheid geven dat je gezicht er daarna weer goed uit ziet, dan wil je snel van de couperose af.

 

Naar de arts met couperose

Er kan gekeken worden door de huisarts wanneer je last hebt van couperose. Het is belangrijk dat je dan weet wat je mogelijkheden zijn, je kunt de arts de huid laten bekijken zodat er de diagnose couperose gegeven kan worden. Als je dit hebt dan kan de arts een behandelplan opstellen. Er wordt vaak het advies gegeven om het weg te laten halen als je het echt storend vindt. Veel mensen die in erge mate couperose hebben durven de straat niet op en schamen zich er voor. Deze groep laat er dan vaak ook snel wat aan doen en zij maken zich niet druk om de kosten, zij willen dat het wordt aangepakt zodat zij zichzelf weer zeker voelen en zich durven tonen zonder schaamte.

 

Onzekerheid door couperose

Door de couperose kun je je onzeker voelen, gelukkig kan er met diverse lasers wat aan gedaan worden. Je zorgt er dan voor dat je de klachten aan kunt pakken en hier vanaf komt. Na de behandelingen moet de huid natuurlijk even herstellen maar heb je weer de huid die je vroeger ook had. Dit is voor veel mensen van groot belang zodat zij weer zelfvertrouwen krijgen en weer kunnen genieten van de buitenlucht, lekker er op uit gaan zonder je te schamen en zonder dat mensen je aankijken vanwege de couperose.