Acne rosacea is een chronische aandoening van de huid en is te vinden in het gezicht. Het zorgt voor felrode wangen en ook de neus is vaak erg rood. Het is belangrijk dat de kenmerken van de acne rosacea ook worden behandeld. Als je hier last van hebt kun je maar beter naar de huisarts gaan die dan vast kan stellen of dat het echt over acne rosacea gaat, want wanneer dat is zo is dan is behandeling noodzakelijk.

Wat is acne rosacea?

Bij de aandoening acne rosacea wil het laatste woord zeggen rood als een roos. Dat is dan ook een van de belangrijkste kenmerken, net als de kleine uitgezette bloedvaatjes, de bultjes en de puistjes. Het lijkt vaak op acne, maar het is een aandoening welke voorkomt op latere leeftijd. Vaak pas bij mensen vanaf dertig jaar en ouder. Ook vrouwen van middelbare leeftijd kunnen hier last van hebben en mannen hebben er minder vaak last van. De oorzaak daarvan is niet bekend. Het is een zeer hardnekkige aandoening, maar hij is goed te behandelen. Mensen schamen zich vaak voor de aandoening en gaan niet naar buiten, maar buitenlucht is juist goed voor je huid. De huid moet kunnen ademen en frisse lucht is dan juist belangrijk.
 

De invloed op acne rosacea

Als je alcohol drinkt dan worden de klachten van acne rosacea alleen maar erger. Ook voedingsmiddelen welke sterk gekruid zijn of warm zijn zorgen voor tijdelijke verwijding van de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid. Dit zijn niet de oorzaken van acne rosacea, maar het heeft er wel invloed op. Ook geneesmiddelen kunnen invloed hebben op deze aandoening, net als het klimaat. De meeste klachten van acne rosacea treden op in de winter. De verbetering is dan zichtbaar in de zomer onder invloed van de zon en buitenlucht. Maar ook dat geldt niet voor iedereen want er zijn ook mensen bij wie blootstelling aan de zon juist zorgt voor verergering van de klachten. Ook het teveel aan zon kan acne rosacea verergeren. Dit is nog niet officieel bewezen maar bij veel mensen wel duidelijk zichtbaar. Ook overgevoeligheid kan hierbij een rol spelen, waardoor je ontstekingen krijgt aan de huid en hierdoor wordt ook de acne rosacea opgewekt of verergert.

 

Naar de huisarts met acne rosacea

Als je last hebt van acne rosacea dan is het raadzaam om naar de huisarts te gaan, deze kan bekijken wat er aan de hand is en dan vaststellen wat er aan gedaan kan worden. Er kan dan gekeken worden of dat het echt over acne rosacea gaat en dan kan er een behandeling worden opgezet. Het is belangrijk dat je de acne rosacea niet open maakt want dan kan het erger worden. Hoewel het kan jeuken, moet je proberen om het niet open te krabben. Dit is moeilijk maar als dit bij jou veel voorkomt dan kan de arts je ook wat geven tegen de jeuk. Je bent dan tijdelijk verlost van de jeuk en je huid krijgt de kans om te herstellen.